Primærvalg i USA og #2020election

Den 3. november skal amerikanerne stemme om, hvem de ønsker som præsident i de følgende fire år. DigitalMediaLab følger løbende den Amerikanske “Twittersfære” med en række undersøgelser.

Digital Media Lab har øjnene rettet skarp mod USA. Men før amerikanerne når dertil, så skal primærvalget overstås. Primærvalget er perioden hvor kandidater fra de to partier kæmper om at blive partiets endelige kandidat for præsidentembedet og dermed komme på stemmesedlen den 3. november. Den siddende præsident Donald J. Trump fra Det Republikanske Parti burde være sikker, men situationen er anderledes i Det Demokratiske Parti. Her kæmper otte personer i øjeblikket om at blive præsidentkandidat for partiet, og som det ser ud lige nu, er det stadig et tæt løb.

I labbet indsamler vi data fra hashtagget #2020election, og vi har kigget på de to sidste uger (11. februar kl. 12:30:00 til 25. februar kl. 12:30:00) for at se, om der allerede nu er nogle tendenser, som er værd at holde øje med. I forbindelse med hashtagget har vi bl.a. kigget på, hvem der bliver nævnt mest (@mentions) sammen med hashtagget.

De ti mest nævnte sammen med hashtagget #2020election er følgende:

 1. Donald J. Trump (3503 gange – @realDonaldTrump)
 2. Polls Of Politics (2411 gange – @pollsofpolitics)
 3. Bernie Sanders (845 gange – @BernieSanders)
 4. A.F. Brano Cartoons (818 gange – @afbranco)
 5. Lindsey Graham (758 gange – @LindseyGrahamSC
 6. Herman Cain (536 gange – @THEHermanCain)
 7. Hillary Clinton (501 gange – @HillaryClinton)
 8. Juliet [ukendt efternavn] (414 gange – @Julietknows1)
 9. The Western Journal (376 gange – @Westjournalism
 10. Maria Bartiromo (396 gange – @MariaBartiromo)

På listen finder man politikere som Donald J. Trump (1), Bernie Sanders (3), Lindsey Graham (5) og Hillary Clinton (7). Derudover findes Polls Of Politics (2) også på listen. Det er en uafhængig Twitter-profil som laver afstemninger på sin profil. Derudover er der tv-personligheder som Herman Cain (6) og Maria Bartiromo (10) på listen.

Det er interssant at se, hvordan det kun er Bernie Sanders fra Det Demokratiske Parti, som er på top ti listen. Længere nede på listen finder man også Pete Buttigieg (281 mentions) og Elizabeth Warren (211). Hvis man kigger på Det Demokratiske Partis kandidater, så ser den rangerede liste således ud:

 1. Bernie Sanders (845 gange – @BernieSanders)
 2. Pete Buttigieg (281 gange – @PeteButtigieg)
 3. Elizabeth Warren (211 gange – @ewarren)
 4. Mike Bloomberg (196 gange – @MikeBloomberg)
 5. Joe Biden (148 gange – @JoeBiden)
 6. Tulsi Gabbard (57 gange – @TulsiGabbard)
 7. Amy Klobuchar (45 gange – @amyklobuchar)
 8. Tom Steyer (29 gange – @TomSteyer)

Ligeledes har vi kigget på sociale netværk, og set hvem det er, som nævner hinanden sammen med hashtagget #2020election. Man kan se netværksgrafen nederest i artiklen. Grafen er bestående af forskellige størrelse cirkler (noder), og en masse pile (forbindelser). Nodernes størrelse afspejler hvor mange gange, de er blevet nævnt. Det er derfor ikke mærkeligt, at Donald J. Trumps cirkel er størst, da han må forventes, som siddende præsident, at blive nævnt flest gange. Man kan ligeledes se forbindelsen mellem Twitter-brugeren @chris_1791 og @breitbartnews er størst, da @Chris_1791 er den eneste som har nævnt @breitbartnews.

Vi har i indsamlingen taget de 100 mest nævnte personer, og i den forbindelse har vi også fjernet noder, som kun nævner sig selv, og dermed ikke forbindes til andre noder.

Netværksgrafen viser også, at det ikke kun er politikerne som benytter sig af hashtagget, men mennesker, som vi har identificeret som værende ikke-politikere, der benytter sig af hashtagget. Det er også værd at nævne, at hashtagget #2020election ikke endnu har særlig meget aktivitet, men det forventes at blive brugt flittigt når den endelig præsidentkandidat for Det Demokratiske Parti er fundet, og valgkampen om præsidentembedet for alvor starter. 

Netværksgraf som viser de 100 mest nævnte Twitter-konti i perioden 11. februar kl. 12:30:00 til 25. februar kl. 12:30:00.

Digital Media Lab og de kommende uger

Over de næste uger vil Digital Media Lab blandt andet holde et skarp fokus på fænomenet ‘Super Tuesday’, som afholdes den 3. marts. Her vil over 33% af de delegerede stemmer blive delt ud, og vi har indtil videre indsamlet over 18.000 tweets. Her vil vi også holde øje med Twitter i forhold til debatterne, som foregår på amerikansk tv.

Har du et forslag til, hvad vi kan kigge efter, så er du som altid mere end velkommen til at kontakte os på mail: digitalmedialab@ruc.dk